z prostokątnego arkusza
karolina: Z prostokątnego arkusza tektury o bokach 60 cm i 40 cm wycinamy w rogach kwadraty tak, aby po
odpowiednim sklejeniu otrzymać otwarte pudełko. Jaka powinna być długość boków wycinanych
kwadratów, aby pole powierzchni bocznej pudełka było największe?
21 paź 17:16
Kacper:
Należy zrobić rysunek i nanieść oznaczenia.
21 paź 17:19
Magda :
15 sty 20:49
Jolanta:
W rogach prostokąta wycinamy kwadraty o boku x
Pole boczne pudełka stanowią 2 prostokąty o wymiarach( 60cm−2x) *x. i 2 prostokąty
o wymiarach (40cm−2x)*x
P
b=2(60cm−2x)*x+2(40cm−2x)*x
f(x)=120x−4x
2+80x−4x
2
f(x)=−8x
2+200x Parabola ma ramiona w dół Wartość maksymalna jest tam gdzie wierzchołek
Odp. Pole powierzchni bocznej będzie największe jezeli wycięte kwadraty będą miały boki o
długości 12,5 cm
15 sty 23:39