matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiadomo ze..oblicz
Sara:
(x+y)
2
4x
Wiadomo że, 2x
2
+ 5xy− 3y
2
=0. Oblicz wartość wyrażenia
−
(x−y)
2
3y
21 paź 17:11
Sara:
pomocy
21 paź 17:50
3Silnia&6:
2x
2
+ 5xy − 3y
2
/ y
2
zal. y ≠ 0 i y ≠ x
x
= t => 2t
2
+ 5t − 3 = 0 t
1
= ... , t
2
= ....
y
x
2
+ 2xy + y
2
4x
t
2
+ 2t + 1
4
−
=
−
*t
x
2
− 2xy + y
2
3y
t
2
− 2t + 1
3
21 paź 18:22