doprowadz poniższe wyrażenia do najprostrzej postacii oblicz
Paula: doprowadz poniższe wyrażenia do najprostrzej postacii oblicz
dla
a=2
b=3
1) 3(2−a)2+4(a−5)2
2) (5a−2)(5a+2)+4(3a−1)2+4b
13 lis 16:25
marzena: wzory skróconego mnożenia sie kłaniają podstaw pod nie

13 lis 16:31
Paula: to wiem ale to a=2 i b=3 po co to

?
13 lis 16:34
Paula: (2−a)2=3*22 −2*2*a+a2=4−4a+a2
13 lis 16:37
Paula: 3(2−a)2+4(a−5)2 =3*(4−4a+a2)+4*(a2−10a+24)
13 lis 16:42
Paula: 3(2−a)2+4(a−5)2 =3*(4−4a+a2)+4*(a2−10a+24)=12−12a+3a2+4a2−40a+96
13 lis 16:56
Paula: =108−45a
13 lis 16:59
Paula: pogubiłam juz się
13 lis 16:59
13 lis 17:02
Paula: egzamin jutro a ja z tego ciemna jak nic
13 lis 17:08
Karolina: 1) 3(2−a)2+4(a−5)2 =3(2−2)2+4(2−5)2=3*02+4*(−3)2=0+4*9=36
2) (5a−2)(5a+2)+4(3a−1)2+4b=25*22−4+4(3*2−1)2+4*3=25*4−4+4*52=100−4+4*25=196
13 lis 17:18
Paula: dzięki
13 lis 17:20
Paula: a skąd wzięło się tam 0
13 lis 17:23