Relacje dla wielomianów
Kulp: Czy podana relacja jest relacją równoważności w zbiorze X?
X=ℛ[x], w1∼w2 ⇔ ∃a∊ℛ ∀x∊ℛ w1(x)−w2(x)=ax3
Wychodzi mi że jest zwrotna ,nie jest symetryczna ,a o przechodniości nie wiem co mam myśleć
21 paź 16:34
Kacper:
Skoro twierdzisz, że nie jest symetryczna to koniec, bo wtedy na pewno nie jest relacją
równoważności.
21 paź 16:38
Kulp: No tak ,tylko chciałbym wiedzieć czy faktycznie nie jest ona symetryczna i jak określić
przechodniość
21 paź 16:44
PW: Nie ma w definicji tej relacji zastrzeżenia, że a≠0, a więc jest symetryczna:
w(x) − w(x) = 0·x3,
a jakże.
21 paź 19:51
PW: Tfu, miało być "jest zwrotna", symetryczność udowodnisz w ten sam banalny sposób.
21 paź 19:52