Wyznacz x
Mati: Rozwiąż równanie
(2−√3−x)(√3+1)=7+√3
21 paź 16:18
Mati: Ten pierwszy nawias to (2√3−x}
21 paź 16:19
Kacper:
Wymnożyć i przenieść niewiadomą na jedną stronę na początek.
21 paź 16:21
Mati: 6+2√3−√3x−x=7+√3
−√3x−x=7+√3−6−2√3
21 paź 16:32
Mati: ?
21 paź 16:42
Kacper:
do tej pory ok
21 paź 16:45
Mati: no właśnie i nie wiem co dalej...za dużo tego wychodzi...nie wiem jak to obliczyć żeby dało 4
21 paź 16:50
Mati: Nie 4 tylko 2−√3
21 paź 16:51
Kacper:
Wyłącz niewiadomą przed nawias i potem podziel przez to co występuje przy niej.
21 paź 16:54
Mila:
(2√3−x)*(√3−1)=7+√3 /*(√3+1)
(2√3−x)*(3−1)=(7+√3 )*(√3+1)⇔
2*(2√3−x)=7√3+7+3+√3
2*(2√3−x)=10+8√3 /:2
2√3−x=5+4√3
−x=5+2√3
x=−5−2√3
21 paź 17:17