jak to obliczyć?
paula: √5 − √(1−√5 )2
21 paź 16:13
Kacper:
√x2=|x|
21 paź 16:14
paula: Wykaz ze liczba ta jest naturalna
21 paź 16:14
Kacper:
To do dzieła

Ja podałem wskazówkę.
21 paź 16:15
paula: Tam jest raczej wzór skróconego mnożenia a2−2ab+ b2
21 paź 16:15
Kacper:
I co ci to da jak to obliczysz? Ja podałem sposób jak "pozbyć" się pierwiastka
21 paź 16:17
paula: Dzięki

Wyszło mi 1+2
√5
21 paź 16:19
paula: Iii. .. i to jest błędna odpowiedz
21 paź 16:24
guef: Mi wyszło 1
ale ja nie umiem matematyki ; /
21 paź 16:33
paula: Jak to zrobiłe ?
Liczba musi być naturalna wiec twój wynik by się zgadzał
21 paź 16:34
Kacper:
"−" przed nawiasem powoduje co?
21 paź 16:36
paula:
Nadal mi nie wychodzi. Mój wynik w najlepszym razie wynosi −1
21 paź 16:41
Mati: √5 − |1+√5|
Pierwiastek z 5 to większa liczba niż 1 więc wyjdzie coś ujemnego a wartość bezwzględna z
czegoś ujemnego mówi o tym, że zmieniamy znak tak więc ale mamy minus przed wartością
bezwzględną więc to też uwzględniamy. Ostatecznie
√5+1−{5}= 1
21 paź 16:47
Mati: √5+1−√5=1
21 paź 16:47
Mati: Sorki tam w tym moim w wartości powinno być |1−√5|
21 paź 16:48