Oblicz z=(-1-i)^11 i wynik przedstaw w postaci algebraicznej.
Seba: Oblicz z=(−1−i)11 i wynik przedstaw w postaci algebraicznej.
z=(−1−i)11 a=−1 b=−1
|z|= √a2+b2= √2
cosδ=a/|z|=−√2/2
sinδ=b/|z|=i√2/2 3ćw
π+π/4=5/4π
zn=√211 (cos 11*5/4π + isin 11* 5/4π)= √211(cos 55/4π+ isin 55/4π)=
=√211 (cos 13 3/4π +isin13 3/4π)= teraz te 13 skreslamy = √211 (cos3/4π+isin3/4π)
Tyle obliczyłem a teraz może mi ktoś powiedzieć jak to przedstawić w postaci algebraicznej
21 paź 16:09
Seba: może mi ktoś podpowiedzieć bardzo proszę
21 paź 16:20
Kacper:
Popraw zapis, bo strasznie się to czyta.
21 paź 16:23
Seba: poprawić zapis czyli chodzi ci zeby to wszystko bylo czytelniejsze rozumiem
21 paź 16:24
PW: Ja bym obliczył
(−(1+i))2 = 12+2i+i2 = 2i
− podniesienie tego do potęgi 5 to bajka, potem wynik pomnożyć przez (−1−i) i po kłopocie.
21 paź 18:55