szybkie zadanko
Frost: Dla jakich wartości parametru mnierówność
(m2 − 1) · 25x − 2(m − 1) · 5x + 2 > 0
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywista x?
21 paź 13:46
Frost: Zamieniamy 25x na 52x podstawiamy t za 5x sprawdzamy wcześniej co się dzieje, jezeli mamy
funkcje stałą lub liniową a dla kwadratowej robimy Δ<0 a>0 i to jest jeden przypadek ale
podobno są jeszcze inne....
21 paź 13:53
J :
Dla m = 1 ... równanie jest spełnione dla każdego x
Dla m = − 1 .. równanie jest spełnione tylko dla niektórych x
Dla m ≠ 1 i m ≠ − 1 ... podstaw 5x = t i warunek: m2 −1 > 0 oraz Δ < 0
21 paź 13:54
J :
.... sprostowanie ... dla m = − 1 ... też jest spełnione dla każdego x ...
21 paź 13:57
Frost: To wszystko co podałeś wiem, lecz sorka mówi, że są jeszcze inne rozwiązania.
21 paź 13:59
J :
... no tak, jeszcze trzeba rozpatrzyć m = 0 .... −t2 +2t + 2 > 0
21 paź 14:03
Frost: czemu m=0?
21 paź 14:04
Frost: Ok wiem już czemu.
21 paź 14:05
Frost: nadal mi coś nie pasuje, to zadanie jest za proste jak tak się rozwiązuje, musi być w nim
gdzieś haczyk
21 paź 14:06
J :
...pospieszyłem się ... nie ma potrzeby badać m = 0 ... i nie mam pomysłu na inne przypadki
..
21 paź 14:07
J :
.... pomijając skrajne przypadki: m = 1 lub m = − 1 .... musimy mieć: a > 0 i Δ < 0 ...
21 paź 14:10
Frost: Tak, to wiedziałem od dawna

na razie chce sprawdzić jak wykres zachowa się gdy Δ>0 i Δ=0.
Nie wiem czy czasem dla tych przypadków nie wyjdą rozwiązania. zwykły wykres 5
x jest
ograniczony ( nie wiem czy to dobre słowo ale ma asymptote x=0) coś trzeba pokombinować.
21 paź 14:15
Kacper:
Jest wiele przypadków
21 paź 15:13
Frost: Masz jakiś pomysł? Trzeba chyba narysować różne położenia funkcji kwadratowej w I i IV ćwiartce
bo tam wartości są dodatnie
21 paź 15:15
Kacper:
Jak sobie obiad zrobię to napiszę
21 paź 15:35
Frost: Hah dzięki dzięki, ja byłem 2 tygodnie na obozie sportowym, wracam do szkoły a sorka od matmy
mówi, że pisze konkurs o diamentowy indeks agh z matematyki, siadłem do zadań wczoraj
wieczorem, zrobiłem 4 zadania na 7 zostały mi 3, obecnie wyznaczam proste styczne do okręgu
przechodzące przez punkt M a potem musze równanie krzywej którą jest zbiór wszystkich środków
cięciw. Myślę, że mam pomysł jak zrobić to zadanie lecz nie mam jak sprawdzić
21 paź 15:41
Kacper:
Masz może odpowiedź do tego zadania?
21 paź 15:53
Frost: Niestety nie mam
21 paź 15:56
Frost: Musze do 22 zrobić te 3 zadanka, będzie ciężko
21 paź 16:05
Frost: Okey zaraz na spokojnie zobaczę aby skończe zadanie z okręgiem. Gdybym podał treść i potem
swoje rozwiązania sprawdziłbyś czy są dobre?
21 paź 16:11
Kacper:

To zadanie powyżej wcale nie należy do łatwych. Sporo liczenia i łatwo zgubić niektóre
przypadki. Tak wysoki poziom macie?
21 paź 16:14
Frost: w III i IV sytuacji mogę z wzorów Viete'a skorzystać? tzn bardziej w IV, t1*t2>0 i t1+t2>0 ?
Te zadania są na konkurs, jest to pierwszy etap który rozwiązuje się w domu więc są one dość
trudne. Z kolei drugi i trzeci (ostatni) etap są już łatwiejsze od pierwszego ponieważ na
rozwiązanie
zadania ma się określony czas.
Podrzucam Ci kolejne zadanie:
Wyznacz równania stycznych do okręgu
x
2+y
2+4x+3=0
poprowadzonych z punktu M = (1,0)
Jaką krzywą stanowi zbiór wszystkich środków cięciw tego okręgu wyznaczonych przez proste
przechodzące przez punkt M ? Napisz jej równanie.
Prawie zrobiłem to zadanie, muszę aby napisać równanie, zobaczymy czy wyjdzie mi dobre jak
porównamy wyniki. Teraz ja muszę zjeść
21 paź 16:22
Kacper:
Skoro to konkurs, to niestety ale nie pomogę. To nie fair wobec innych, jeśli dam ci gotowca.
Kurcze niedawno sam przeglądałem ten konkurs AGH i widziałem to zadanie
21 paź 16:26
Frost: a wyniki sprawdzić możesz?
21 paź 16:28
Kacper:
Tylko odpowiedzi. Mogę powiedzieć czy tak czy nie.
21 paź 16:29
Frost: Okey, aby dokończę to zadanie i napiszę co mi wyszło.
21 paź 16:31
Frost: proste styczne do tego okręgu wyszły mi:
ta część jest dobrze?
21 paź 16:35
Kacper:
O kurcze pierwiastki? Nie mam czasu na liczenie tego. Może ktoś inny pomoże.
21 paź 16:35
Frost: Okey, ale to akurat według mnie jest proste i szybkie liczenie, 5 minut. Druga cześć jest
trudniejsza
jak nie ma się pomysłu.
21 paź 16:37