nierówność z parametrem
Pomocy : | | m2−3m+4 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie x2−2x−log0,5 |
| =0 ma dwa dodatnie |
| | m−1 | |
pierwiastki rzeczywiste ?
21 paź 13:05
J :
1) założenia .. m − 1 ≠ 0 0raz liczba logarytmowana > 0
2) Δ > 0 i x1 +x2 > 0 i x1*x2 > 0
21 paź 13:07
Pomocy : ale jak to rozwiązać ?
21 paź 13:22
daras: szkoda, że nie ma emotki z kołem ratunkowym, bo bym ci rzucił
21 paź 13:22
J :
zacznij tak ... (m2 −3m +4)(m −1) > 0 .... pierwszy nawias rozłóż na czynniki ...
21 paź 13:24
J :
... nie rozkładaj ... nie da się ...
21 paź 13:28
J :
Z warunku 1) masz: m ≠ 1 i m > 1 ⇔ m >1 ... teraz warunek 2) ....
21 paź 13:30
Pomocy : noo to nie mam pojęcia już jak to zrobić
21 paź 13:32
J :
wskazówka ... Δ = 4 + 4*log1/2A ... gdzie A , to ten cały ułamek..
Δ > 0 ⇔ 4(1 + log1/2A) > 0 ⇔ 1 + log1/2A > 0 ⇔ log1/2A > − 1
21 paź 13:34
J :
.... log1/2A > − 1 ⇔ log1/2A > log1/2(1/2)−1 ⇔ A < 2
21 paź 13:37
pigor: ...., lub tak : wyrażenie pod logarytmem jest >0 ⇔
⇔ (*)
m>1, a
wtedy mamy ciąg równań i nierówności
równoważnych :
| | m2−3m+4 | | m2−3m+4 | |
x2−2x−log 0,5 |
| =0 /+1+log 0,5 |
| ⇔ |
| | m−1 | | m−1 | |
| | m2−3m+4 | |
⇔ (x−1)2 = log 0,5 |
| +1 i ma2 pierwiastki ∊R+⇔ |
| | m−1 | |
| | m2−3m+4 | | m2−3m+4 | |
⇔ log 0,5 |
| +1 >0 ⇔ log 0,5 |
| >−1 ⇔ |
| | m−1 | | m−1 | |
| | m2−3m+4 | | m2−3m+4 | |
⇔ |
| <(0,5)−1 ⇔ |
| < 2 /* (m−1)>0 ⇔ |
| | m−1 | | m−1 | |
⇔ m
2−3m+4 < 2(−1) ⇔ m
2−3m+4 −2m+2< 0 ⇔ m
2−5m+6< 0 ⇔
⇔
(m−2)(m−3)< 0, a stąd i z (*) ⇔
2< m <3 ⇔
m∊(2; 3) ....
21 paź 13:56