Wielomiany
Olka: Rozłóż wielomian w na czynniki możliwie najniższego stopnia
a)
w(x) = 2x3+x2−x
b)
w(x) = x4−2x3+8x2
21 paź 11:28
J :
... 10 srok za ogon ...
a) wyłacz x przed nawias..
b) wyłącz x2 przed nawias...
21 paź 11:31
Olka: dużo mi to mówi... dobra , nie robie tegoo .. może pożniej albo w inny dzień .
21 paź 11:42
5-latek: W(x)= 2x3+x2−x
Wyciagam teraz x przed nawias i dostaje
W(x)= x(2x2+x−1) bo zobacz jak teraz wymnoze x przez kazdy skladnik nawiasu to mam
x*2x2=2x3 x*x=x2 i x*1=x czyli dostalem W(x)= 2x3+x2−x czyli wyjsciowy
wielomian
Ale wracamy do naszego wielomianu po wyciagnieciu x przed nawias czyli W(x)=x(2x2+x−1)
Widzisz co jest w nawiasie ? A to juz potrafisz rozlozyc
21 paź 13:00
Janek191:
b) W(x) = x4 − 2 x3 + 8 x2 = x2 *( x2 − 2 x + 8)
21 paź 13:09
daras: szkoda czasu
21 paź 15:59
jakubs: Myślała, że gotowca dostanie
21 paź 16:02
Olka: Dziękuję za rozwiązanie zadań .

nie chodziło mi o to zeby ktoś mi rozwiązal ale
wytlumaczył tak jak to zrobił 5−latek. drugi podpunkt zrobiłabym sama.
22 paź 16:21