dlaczego
Akka: Czy może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego:
√(a+b+1)(a+b−1)(a−b+1)(−a+b+1) = √2(a2+b2)−(a2−b2)2−1
13 lis 16:15
AS: Przekształcam wyrażenie podpierwiastkowe.
[(a + b + 1)*(a + b − 1)]*[(a − b + 1)*(−1)*(a − b − 1)] =
− [(a + b)2 − 1]*[(a − b)2 − 1] = wymnażam nawiasy kwadratowe
−[(a + b)2*(a − b)2 − (a + b)2 − (a − b)2 + 1] =
− [(a2 − b2)2 − a2 − 2*a*b − b2 − a2 + 2*a*b − b2 + 1] =
−[(a2 − b2)2 − 2*a2 − 2*b2 + 1] =
2*(a2 + b2) − (a2 − b2)2 − 1
13 lis 17:03
BiebrzaFun : zacznij z kwadratu różnicy (a+b)2−12 itd,tylko wynik wyszedł z + ,sprawdź to jeszcze
√(a+b+1)(a+b−1)(a−b+1)(−a+b+1) = √[(a+b)2−1]*(a−b+1)*[−(a−b−1)]=
√−[(a+b)2−1]*[(a−b)2−1]=√[1−(a+b)2]]*[(a−b)2−1]=√(a−b)2−1−(a+b)2*(a−b)2+(a+b)2=
√2(a2+b2)−(a+b)2*(a−b)2−1=√2(a2+b2)+(a2−b2)2−1
13 lis 17:19
BiebrzaFun : to gdzieś się pomyliłem....
13 lis 17:20
AS: Literówka − W ostatnim pierwiastku zamiast + ma być −
13 lis 17:22