Pysia: (1+i)22/(1-i√3)6 Czy ktos moze mi pomoc?
16 paź 19:40
Marcin: 1+i = √12+12(cos450 + i sin450)=√2(cos450 + i sin450)
Z wzoru de Moivre'a
zn = |z|n(cosnα +isinnα)
(1+i)22 = √222 (cos 22*450 + i sin22*450) = 211(cos 9900 +isin9900)=
211 (cos2700 +isin2700)=211(0-i)= -i211
16 paź 19:56
Marcin: 1-i √3 = √12+√32(cos-600 + isin-600)= 2(cos-600 + isin-600)
(1-i √3)6 = 26(cos-3600 +isin-3600)=26(1+i0)=26
(1+i)22/(1-i√3)6 = -i211/26=-i25=-i32
16 paź 20:00
Pysia: bardzo dziekuje za szybka pomoc i pozdrawiam
16 paź 20:24