Logorytmy
Olka: log√2x=6
21 paź 10:23
Lukas:
x=8
21 paź 10:26
5-latek: Sokorzystamy tutaj z definicji logarytmu
Napisz ja tutaj czyli loga b=c i dalej (bez zalozen
21 paź 10:28
J :
x = (√2)6 = [(√2)2]3 = 23 = 8
21 paź 10:29
5-latek: Wiesz J podejrzewam ze ona nie wie dlaczego to jest √26 dlatego probuje jej pokazac
21 paź 10:33
J :
...jasne..
21 paź 10:34
21 paź 10:35
Olka: bo a
c=b ejj ejj aż taka głupia to nie jestemm . tylko cieżko jest rozwiązywać logartym jeżeli
nie było sie na tych zajęciach. a patrzac w notatki nie mozna pojąć co sie bierze z czegoo
21 paź 10:41
5-latek: To nalezy napisac wczesniej ze wiesz .
21 paź 10:44
Olka: ja wiedziałam ze √26 jest to wynik tylko nie wiedziałam ze potęge trzeba rozłożyć
21 paź 10:44
5-latek: Dobrze . To teraz zajmij sie tym rownaniem
21 paź 10:51
Olka: log√2x=6
√26
(√22)3 , bo potęgi sie mnoży 2*3 =6
√22 niweluje √2 i zostaje
2 czyli (2)3 =23= 2*2*2=8
może byćć . ?
wiesz 5−latek może i mam 19 lat i 5 miesieczne dziecko ale na świadectwie ukończenia
zawodówki miałam 6 z matematyki . tylko ze w szkole zawodowej nie miałam logorytmów. a w
obecnej szkole nie byłam na zajęciach, ponieważ byłam z synem w szpitalu na operacji.
21 paź 11:01
5-latek: Olka Piszsac zajmij sie tym rownaniem mialem na mysli to drugie gdzie nalezalo sprowadzc
do wspolnego mianownika .
To z logarytmem uznalem ze juz jest rozwiazane i koniec .
To ze masz 19 lat i 5 −miesieczne dziecko to wcale nie jest dla mnie dziwne . Nie Ty pierwsza i
ostania .Tak naprawde to ja mam juz 7− letnia wnuczke i ponad 2−letniego wnuka wiec ja
naprawde rozumiem to ze nie moglas byc na zajeciach (pisalas o tym wczesniej
A tego calego problemu by nie bylo gdybys napisala tak
log
√2x=6 wiec x= (
√2)
6 czy nalezy to inaczej rozpisac ?
A teraz juz wiesz ze masz sie dla kogo uczyc
21 paź 12:45
5-latek: Zapomnialem dopisac powodzenia
21 paź 12:46