matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia wymierne.
Adrian:
Dla jakich liczb całkowitych p wartość podanego wyrażenie jest liczba naturalną ?
9p−1
a )
p + 2
3p
3
− 16p +30
b )
p − 3
Nie wiem nigdy jak tego typu zdania rozwiązywać. Jest ktoś mi wytłumaczyć ew. naprowadzić mnie jak tego typu zadania robić ?
21 paź 09:33
J :
9p − 1
9(p+2) − 19
19
a)
=
= 9 −
...
p+2
p+2
p+2
19
aby to była liczba naturalna , to p = − 21 ..wtedy : 9 −
= 9 + 1 = 10
−21+2
21 paź 09:48
===:
... a jeśli p=17
−
21 paź 09:51
J :
.... to mamy 8 ...
...racja...
21 paź 09:54
===:
−
21 paź 09:56
Adrian:
A drugi przykład ktoś da radę ? Bo doszedłem do momentu :
3p(p
2
−2 )
−10
p−3
i nie wiem co dalej
21 paź 17:45