Pole równoległoboku
Olka: Oblicz pole równoległoboku, którego boki mają długość 4 i 7, a jeden z jego kątów mierzy 1200
21 paź 08:55
J :
P =a*b*sin120o = ...
21 paź 09:04
21 paź 09:23
J :
...tak.
21 paź 09:25
Olka: | | √3 | |
tylko jak to obliczyć P=28* |
| |
| | 2 | |
21 paź 09:37
5-latek: A jak obliczysz takie cos
21 paź 09:59
21 paź 09:59
Olka:
| | 28 | | √3 | | 28 √3 | |
czyli tamto : P= |
| * |
| = |
| = 14 √3 |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
21 paź 10:05
J : .... i kropka.
21 paź 10:10
5-latek: Moze az nie tak bardzo skomplikowane obliczenia bo 20 skara sie z 5 zostaje 4 i 4*11=44
Tak samo tutaj 28 skaraca sie z 2 i zostaje 14 potem 14*√3= 14√3
Wszystkie liczby postaci √2 , √3 czy np √21 to tez bardzo ladne liczby tak jak 2,25
czy 100 i nie nalezy ich sie bac
21 paź 10:12
5-latek: Czesc
J
21 paź 10:12
J : Witaj...
21 paź 10:15
Olka: Dzięki wielkiee .

Jesteście super !
21 paź 10:18