Rozwiąż równanie
Olka: Rozwiąż równanie :
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| x2−2x−3 | | x2−3x−4 | | x2−4x | |
21 paź 08:49
J :
.... musisz sprowadzić do wspólnego mianownika ...
..... najpierw spróbuj mianowniki rozłożyć na czynniki...
21 paź 08:54
Olka: no tak . rozłożyć na czynniki .. ale jakim sposobem . bo nie nie wychodzi prawidłowo
21 paź 08:59
Olka: bo ja probuje tym aby wylączyć wspolny czynnik przed nawias . ale sie nie da
21 paź 09:01
J :
policz Δ , potem x1 i x2 ..... albo:
x2 − 2x − 3 = x2 − 3x + x − 3 = x(x−3) + 1(x−3) = (x−3)(x+1)
... spróbuj drugi ....
21 paź 09:03
Olka: x2−2x−3=0
Δ= ....
Δ=16
x1 =...
x1= −2
x2=...
x2=3
x2−3x−4=0
Δ=...25
x1=...
x1=−1
x2=...
x2=4
dobrze ? no i co dalejj ?
21 paź 09:15
Olka: czy z x2−4x tez musze obliczyćΔ?
21 paź 09:17
J :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| ⇔ |
| (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−4) | | x(x−4) | |
| x−4 + x −3 | | 1 | | 2x−7 | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| (x+1)(x−4) | | x(x−4) | | (x+1)(x−4) | | x(x−4) | |
.. ponieważ musimy założyć,że x − 4 ≠ 0 ... więc możemy obustronnie pomnożyc przez x − 4 ..
| | 2x−7 | | 1 | |
⇔ |
| = |
| ... i pomnóz na krzyz.. |
| | (x+1) | | x | |
21 paź 09:23
J :
| | 2 | |
.... z prawej strony w liczniku oczywiście jest 2: ... |
| .. |
| | x | |
21 paź 09:25
Olka: ja nie wiem skad ty to wszystko wyliczyłaś/łęś. bo wg nie wiem skąd jest
21 paź 09:34
J :
..... sorry ... to jest źle... z lewej strony wspólny mianownik to: (x+1)(x−3)(x−4) ,
| | (x−4) + (x−3) | |
a więc lewa strona to : |
| ..... i teraz mnożymy obie strony |
| | (x+1)(x−3)(x−4) | |
przez x−4 ..
21 paź 09:40
Olka: ale dlaczego pomnozyc przez x−4 ?
sory ale nie byłam na tym zjeździe co bym ten temat bo byłam z dzieckiem w szpitalu i
kompletnie nic nie rozumiem . dlatego prosiłabym o wyrozumiałość
21 paź 09:46
J : Jak pomnozymy obustronnie przez x − 4 , to "w mianownikach z obu stron "zniknie" (x−4) ..
| | 2x−7 | | 2 | |
i dostaniemy: |
| = |
| .. |
| | (x+1)(x−3) | | x | |
21 paź 09:51
Olka: wiem skąd wziełaś/łeś mianownik ale nie wiem skąd jest licznik (x−4)+(x−3)
21 paź 10:15
J :
| 1 | | (x−4) | |
| = |
| ... bo sprowadzamy do wspólnego mianownika .. |
| (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−3)x−4) | |
21 paź 10:17
Olka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
zrozumiałam wszystko jak narazie do tego : |
| + |
| = |
| a |
| | (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−4) | | x(x−4) | |
dalej nic nie wiem skąd sie to wszystko wzieło . bo według mnie to powinno być
| | 1 | | 1 | | (x−4)+(x−3) | |
|
| = |
| a nie |
| |
| | (x+1)(x−3)(x−4) | | x(x−4) | | (x+1)(x−3)(x−4) | |
21 paź 10:34
J :
| | 1 | | 1 | |
... to źle myślisz ... popatrz sprowadzamy do wspónego mianownika : |
| + |
| = |
| | a | | b | |
| b | | a | | a + b | |
| + |
| = |
| |
| a*b | | a*b | | a*b | |
21 paź 10:37
Olka: czyli :
| | (x−3) | | (x+1) | | (x+1)+(x−3) | |
|
| + |
| = |
| |
| | (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−3) | |
21 paź 10:52
J :
| | 1 | | 1 | |
.. to co napisałaś , to sprowadzenie do wspólnego mianownika: |
| + |
| ..., |
| | x+1 | | x−3 | |
a w zadaniu jest coś innego ..
21 paź 10:54
Olka: | | (x−3)(x+1) | |
aa zgubiłam w mianowniku x−4 czyli powinno być |
| . można |
| | (x+1)(x−3)(x−4) | |
skrócić (x−3) i (x+1) ? czy nie
21 paź 11:05
J :
| | 1 | |
... jak skrócisz, to dostaniesz: |
| ..... ale wróć do zadania.. |
| | x−4 | |
| | 1 | | 1 | |
Masz: |
| + |
| ... i to sprowadź do wspólnego minoawnika... |
| | (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−4) | |
21 paź 11:10
Olka:
| 1 | | (x−4) | | 1 | |
| * |
| + |
| ? |
| (x+1)(x−3) | | (x−4) | | (x+1)(x−4) | |
21 paź 11:22
Olka: | | (x−4)+1 | |
czyli |
| ? |
| | (x+1)(x−4) | |
21 paź 11:25
J :
..częściowo ... licznik pierwszego ułamka pomnożyłaś przez : (x−4) ... dobrze,
ale teraz licznik drugiego ułamka musisz pomnozyć przez: (x−3) ... ,
bo wspólnym mianownikem jest: (x+1)(x−3)(x−4)
21 paź 11:27
J :
| | 1 | | 1 | | c | | b | | c + b | |
..zobacz: |
| + |
| = |
| + |
| = |
| .. |
| | a*b | | a*c | | a*b*c | | a*b*c | | a*b*c | |
tutaj mamy: a =(x+1) , b = (x−3) , c = (x−4)
21 paź 11:30
Olka: to :
| 1 | | (x−4) | | 1 | | (x−3) | |
| * |
| + |
| * |
| |
| (x+1)(x−3) | | (x−4) | | (x+1)(x−4) | | (x−3) | |
| | (x−4)+(x−3) | |
= |
| |
| | (x+1)(x−4)(x−3) | |
21 paź 11:32
J :

.... i licznik = 2x − 7 .... licz dalej..(post 9:51)
21 paź 11:36
Olka: ale czemu jest licznik 2x−7 ?
21 paź 11:40
J :
(x−4) + (x − 3) = x + x −4 − 3 = 2x − 7
21 paź 11:44
Olka: okk .
| | 2x−7 | | 2 | |
no to mamy |
| i co dalejj ? bo ty napisałeś/aś |
| tylko nie wiem czemu . |
| | (x+1)(x−3) | | x | |
21 paź 11:49
J :
| | 2x−7 | | 2 | |
dochodzimy do: |
| = |
| .... pozbyliśmy się z obu stron wyrażenia (x−4), |
| | (x+1)(x−3) | | x | |
mnożąc obie strony równania przez : (x−4) ... teraz wymnóż to na krzyż..
21 paź 11:51
Olka: | | 2 | |
ale skąd mamy to |
| ... bo pomnozyć mamy 2x−7*x=(x+1)(x−3)*2 ? |
| | x | |
21 paź 11:56
J :
| | 2 | |
skup się ... z prawej strony równania mieliśmy : |
| ... jak pomnozymy przez (x−4) , |
| | x(x−4) | |
21 paź 11:57
21 paź 11:59
J :
... 2 ... ja się pomyliłem ... popatrz na zadanie..
21 paź 12:01
Olka: takk takk . racja
21 paź 12:04
Olka: czyli mnożymy na krzyż 2x−7*x=(x+1)(x−3)*2 ?
21 paź 12:06
J : ..tak .. tylko uważaj .. weź 2x − 7 w nawias...(2x−7)*x = 2(x+1)(x−3)
21 paź 12:07
Olka: =2x2−7x+(x2+2)(2x−6)
21 paź 12:09
Olka: sorkka . po −7x ma być = a nie +
21 paź 12:10
Olka: zle tam napisałam .. jeszcze raz
21 paź 12:11
J :
..... 2x2 − 7x = 2(x2 −3x +x −3) ⇔ 2x2 − 7x = 2x2 − 4x − 6 ⇔ −7x = −4x − 6 ⇔ −3x = −6
⇔ x = 2...koniec zadania
21 paź 12:11
Olka: x*(x−7)=2*(x+1)(x−3) ⇒2x2−7x= (2x+2)(2x−6)
21 paź 12:14
J :
..prawa strona żle ... wymnóż najpierw nawias przez nawias ... potem pomnóż przez 2 ..
lub ... 2(x+1)(x−3) = (2x +2)(x −3) ...Ty pomnozyłaś dwukrotnie przez 2..
21 paź 12:17
Olka: ej a moge ci napisać całe zadanie od początku i mi to sprawdzisz ?
21 paź 12:19
Olka: juz wiemm wiemm . rozumiem juz do koncaa .
21 paź 12:22
J :
...pisz..
21 paź 12:22
Olka: rozkładamy mianowniki na czynniki
⇒x
2−2x−3=x
2−3x+x−3=x(x−3)+1(x−3)
(x−3)(x+1)
⇒X
2−3x−4=x
2−4x+x−4=x(x+1)−4(x+1)
(x+1)(x−4)
⇒x
2−4x=x(x−4)
| | 1 | | 1 | | 2 | |
⇒ |
| + |
| = |
| |
| | (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−4) | | x(x−4) | |
sprowadzamy do wspólnego mianownika
| | 1 | | (x−4) | | 1 | | (x−3) | | 2 | |
⇒ |
| * |
| + |
| * |
| |
| |
| | (x+1)(x−3) | | (x−4) | | (x+1)(x−4) | | (x−3) | | x(x−4) | |
| | (x−4)+(x−3) | | 2 | |
⇒ |
| = |
| |
| | (x+1)(x−4)(x−3) | | x(x−4) | |
[ (x−4)+(x−3)=x+x−4−3=2x−7 ]
| | (x−4)+(x−3) | | 2 | |
⇒ |
| = |
| /:(x−4) |
| | (x+1)(x−4)(x−3) | | x(x−4) | |
⇒x*(2x−7)=2*((x+1)(x−3))
⇒2x
2−7x= 2*(x
2−3x+x−3)
⇒2x
2−7x=2x
2−6x+2x−6
⇒2x
2−7x=2x
2−4x−6
⇒−7x=−4−6
⇒−3x=−6/:(−3)
⇒x=2
21 paź 12:44
J :
.... 12 linijka od dołu ... znak = przed ostatnim ułamkiem ...
.... 9 linijka od dołu ...mnożymy przez (x−4) , a nie dzielimy..
.....3 linijka od dołu ..−7x = −4x − 6
21 paź 12:48
Olka: Ok okk . poprawięę
Bardzo dziękuje za cierpliwość. Nie wiem jak sie odwdzięczyć ..( może kiedyś kawa

)

PS. W życiu nie rozwiązywałam jednego zadanie tyle czasu . .
Naprawdę DZIĘKUJĘ PIĘKNIE
21 paź 12:53
J :
.... nastepne już z pewnością rozwiążesz dużo szybciej ...
21 paź 12:55