liczba kwadratów miejsc zerowych
tipi: Suma kwadrató liczb będących miejscami zerowymi funkcji f(x) = log2√2 (|x|−2) jest równa:
d) 18.
Proszę o pomoc z tym zadaniem. Wychodzi mi odpowiedź 8 gdyż według moich obliczeń miejsca
zerowe tej funkcji to (−2) i 2 co daje 8.
21 paź 00:06
ICSP: log2√2 (|x| − 2) = 0
(2√2)0 = |x| − 2
|x| − 2 = 1
21 paź 00:17
tipi: łoo dzięki wielkie jak mogłem na to nie wpaść
21 paź 00:19
tipi: jeszcze jedno zadanie: Ile dodatnich liczb nautralnych należy do zbioru wartości funkcji f(x) =
log12 (|x|+1/16) ? odpowiedź B: 4
21 paź 00:24
ICSP: funkcja g(x) = log1/2 (x + 1/16) jest funkcją malejąca i przesunięta w lewo o 1/16. Stąd
funkcja
f(x) = g(|x|) = log1/2( |x| + 1/16) jest funkcja która
a) rośnie dla x < 0
b) maleje dla x > 0
zatem największą wartość przyjmie dla x = 0
f(0) = 4
Stąd Zb : (− ∞ ; 4]
Liczby naturalne : ...
Najlepiej narysuj sobie wykres tej funkcji a wszystko pięknie zobaczysz.
21 paź 00:31
tipi: narysowałem funkcję log1/2 (x + 1/16) ale nie wiem jak narysować log1/2 (|x| + 1/16)
21 paź 00:46
ICSP: jeżeli masz f(x) i chcesz narysować f(|x|) to wystarczy, ze odbijesz wykres dla x > 0
symetrycznie względem osi OY
21 paź 00:48
tipi: mógłbyś mi to prowizorycznie narysować bo wszystko wchodzi mi nie tak? mój zw: (0,1>
21 paź 00:57
ICSP:

log
1/2 x
21 paź 01:00
ICSP:

log
1/2 (x + 1/16)
Warto zauważyć że wykres przecina oś rzędnych w punkcie (0 ; 4)
21 paź 01:04
ICSP:

Zapomniałem o tym co się dzieje dla x < 0 i odbiłem symetrycznie wykres względem osi OY
21 paź 01:05