kule w pudełku
mała: Mam takie zadanie:. Jest to zadanie z arkusza z matury, poziom podstawowy
W pudełku znajdują się kule białe i czarne. Stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych
jest równy 3:4. Z pudełka losujemy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli
białej. Dla mnie wyszło 3/7 a według odpowiedzi 4/7. Jaka jest poprawna odpowiedź?
13 lis 16:04
marzena: prześledź forum bo chyba juz było

13 lis 16:06
mała: niestety nie było, sprawdziłam
13 lis 16:21
Bogdan:
x − liczba kul białych, y − liczba kul czarnych.
A − wylosowano kulę białą.
| | x | | | | | | 4 | | 3 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | x + y | | | | | | 4 | | 7 | |
13 lis 16:22
mała: Dziękuję bardzo, to znaczy że w odpowiedzi jest błąd
13 lis 16:25