ciągi
Monika: Dane są dwa wyrazy ciągu geometrycznego (an): a2015=6 i a2016=18. NIech Sn oznacza
sumę n początkowych wyrazów ciągu (an). Różnica S2017−S2013 jest równa?
20 paź 22:36
Saizou :
S2017=a1+a2+a3+......+a2013+a2014+a2015+a2016+a2017
S2013=a1+a2+a3+......+a2013
=========================
S2017−S2013=a2014+a2015+a2016+a2017
zatem....
20 paź 22:54
Eta:
a
2014=a
2015+r a
2017=a
2016−r
S
2017−S
2016= 2(a
2015+a
2016) =......
20 paź 23:00
Klik:
q = 3,
6 = a
1*3
2014,
a
1 = 2*3
−2013
| | a1 | |
S2017 − S2013 = |
| (32017 − 32013) = 34 − 1 = 80 |
| | 2 | |
20 paź 23:00
Eta:
Achhhhhhh sorry
geometryczny ( a ja przeczytałam
arytmetyczny
20 paź 23:02