Rozwiąż Równania
Paula: zadanie
rozwiaż równanie
a) 3(2x+4)−4x=2−2(x+1)
b) 8(3x−4)+2=5−7(x+5)
13 lis 15:54
Bogdan:
Wykonaj najpierw sama działania i następnie też sama zredukuj wyrazy podobne.
Chyba wiesz, ile jest 3*2 ?
13 lis 15:57
Paula: 6
13 lis 16:01
Bogdan:
Brawo, a teraz wykonaj wszystkie działania w każdym równaniu.
13 lis 16:05
marzena: 6x+12−4x=2−2x−2
6x−4x+2x=−12+2−2
8x=−12 /:8
x=1,5
24x−32+2=5−7x−35
24x−7x=32−2+5−35
x=0
13 lis 16:05
Paula: 6x+12 − 4x = 2 − 2x −2
6x−4x = 2−2x−2−12
6x−4x+2x=2−2−12
4x=−12 \4
x= −3
13 lis 16:05
Bogdan:
marzeno − nie dawaj odpisywać prostych rozwiązań, niech zadający pytanie też
się wysili.
13 lis 16:07
Paula: skąd wzioeło się tobie 8 x
13 lis 16:08
Bogdan:
Dobrze Paulo, źle marzeno.
13 lis 16:09
Paula: w tym drugim też mi tak wyszło
13 lis 16:09
Paula: ok dzięki mam jeszcze takie zadanie co wogóe go nie rozumiem
13 lis 16:11
marzena: sorki źle wyliczyłam ale chociaz coś pomogłam bo widze że se poradziłaś

13 lis 16:14
Paula: doprowadz poniższe wyrażenia do najprostrzej postacii oblicz dla
a=2
b=3
3(2−a)2+4(a−5)2
13 lis 16:19
Paula: kompletnie pojecia nie mam jak za to się zabrać
13 lis 16:20
Bogdan:
A wzory skróconego mnożenia znasz?
13 lis 16:24
Paula: próbowałam z tym wzorem ale wogóle mi nie wychodziło
13 lis 16:25
Paula: już nie pamiętam jak sie robiło te działania musze mieć przykład
13 lis 16:26
Bogdan:
(x − y)2 = x2 − 2xy + y2
13 lis 16:27
Paula: ok a te a i b to po co są? do podstawiania?
13 lis 16:28
Bogdan:
Tak, po wykonaniu działań z zastosowaniem wzorów skróconego mnożenia
liczby 2 i 3 trzeba wstawić w miejsce literek a oraz b.
13 lis 16:48
Paula: a może mi to ktoś rozwiązać żebym miała przykład?
13 lis 17:00
Paula: jutro mam te zadanie na egzaminie i nie umiem go rozwiązać
13 lis 17:07