Rozkład na ułamki proste
bezendu:
Rozkład na ułamki proste
Jak dokończyć ?
20 paź 21:27
loll: Sprowadź wszystko do wspólnego mianownika i z tego wyjdą 3 równania.
6A+3B+2c=2
A+b+c=0
−5A−4B−3C=0
20 paź 21:33
J : ..2 linijka do wspólnego mianownika .... i porównywanie współczynników w licznikach...
20 paź 21:33
Kacper:
można tak
| 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| = |
| − |
| + |
| |
| (x−1)(x−2)(x−3) | | x−1 | | x−2 | | x−3 | |
20 paź 21:34
bezendu:
Wyszło mi takie coś ?
2=(A+B+C)x2+(−5A−4B−C)x+(6A+3B+2C)
A+B+C=0
5A+4B+C=0
6A+3B+2C=2
20 paź 21:34
bezendu:
I teraz mam paskudny układ do rozwiązania. Mogę bez Cramera jakoś szybko to obliczyć ?
20 paź 21:36
Asay: metoda podstawiania. Gimnazjum kłania się
20 paź 21:37
Kacper:
Wyznacz z jednego równania niewiadomą i wstaw do pozostałych. Dostaniesz układ 2x2.
20 paź 21:38
razor: to jest sposób, jak mawia mój ćwiczeniowiec "dla studentów którzy lubią sobie utrudniać życie"
| 2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |*(x−1)(x−2)(x−3) |
| (x−1)(x−2)(x−3) | | x−1 | | x−2 | | x−3 | |
2 = A(x−2)(x−3)+B(x−1)(x−3)+C(x−1)(x−2)
dla x = 1 → A(−1)(−2) = 2 → 2A = 2 → A = 1
dla x = 2 → −B = 2 → B = −2
dla x = 3 → 2C = 2 → C = 1
20 paź 21:38
Mila:
| | A*(x−2)*(x−3)+B*(x−1)*(x−3)+C*(x−1)*(x−2) | |
= |
| |
| | (x−1)*(x−2)*(x−3) | |
porównanie liczników :
A*(x−2)*(x−3)+B*(x−1)*(x−3)+C*(x−1)*(x−2)=
2
Najłatwiej tak:
x=2 wtedy:
L=A*0+B*((2−1)*(2−3)+C*0=B*(−1)=
2⇔B=−2
x=3 wtedy:
L=A*0+B*0+C*(3−1)*(3−2)=2*C=
2⇔C=1
x=1
L=A*(1−2)*(1−3)+0+0=
2⇔2A=2⇔A=1
20 paź 21:38
bezendu:
razor genialny sposób !
Dziękuję za pomoc
20 paź 21:40
20 paź 21:45
razor: z4+4 = (z2+2)2 − 4z2 = (z2−2z+2)(z2+2z+2) − rozkładaj dalej
20 paź 21:46
bezendu:
Ok, wyszło poprawnie. Z resztą już sobie poradzę.
20 paź 21:52
razor: bezendu w jakiej kolejności przerabiacie działy na matematyce?
20 paź 21:53
Saizou : razor na jakim ty kierunku jesteś, bo już się jakiś czas zastanawiam ?
20 paź 21:53
razor: mechatronika/automatyka i robotyka (po 3 semestrze się wybiera) na PW
20 paź 21:55
bezendu:
Algebra−Zespolone, Wielomiany, Macierze i wyznaczniki , Układy równań liniowych , Geometria
analityczna R3, Krzywe stożkowe. Teraz już robimy macierze
Analiza− granice, pochodne, i dalej nie wiem co będzie
20 paź 21:56
Saizou : to ambitnie
20 paź 21:58
razor: hmm ja mam to wszystko upchnięte w jeden przedmiot MAT1 i analiza jest dopiero w 2 połowie
semestru
20 paź 21:59
bezendu:
A ja mam analizę i algebrę. Drugi semestr analiza 2, matematyka i Rachunek Prawdo.
20 paź 22:00