'
justysia :*: 1). liczby a i b sa dodatnie i spelniaja warunek (a2 −6b2 )/ ab = −1
oblicz (a2 + 4b2)/2ab
ja zrobiłam tak, że to drugie działanie przedstawiłam jako (a2 −6b2 + 10b2)/2ab i wyszło mi
ze to jest −1 + 10b/2a nie mam pojęcia jak to zakonczyc i czy wgl dobrze zrobilam.
2). uprość: a/(a−b) + b/(b−c)(b−a)+ c/(c−a)(c−b)
doszłam do tego (3−a−b)/(1−b)(1−a)(1−c) co dalej z tym moizna
20 paź 21:26
Eta:
1/ a,b>0
a
2−6b
2= −ab
a2+b
a−6b
2=0
Δ
a= b
2+24b
2=25b
2 ,
√Δ=5b
| | −b+5b | |
a= |
| = 2b >0 v a= −3b<0 −−− odrzucamy |
| | 2 | |
| | a2+4b2 | | 4b2+4b2 | |
W= |
| = |
| =2 |
| | 2ab | | 4b2 | |
20 paź 22:02