Obliczyć układ równań z logarytmem
Mikołaj Liphardt:
Te dwa to jest układ równań, nie wiem jak to złapać w klamrę...
log
4x + log
y2 = 1
2
log√2y = x
4
Robiłem to zadanie, ale wyszło mi
log
4x + log
x44=1
i nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić
20 paź 21:15
J :
Założenia...
potem .....z drugiego : y2 = x4
20 paź 21:18
PW: Układ równań można zapisać jako koniunkcję f(x) = 1 ⋀ g(x) = x
4 
Czy w drugim równaniu lewa strona to
2
u, gdzie
u = log√2 y ?
20 paź 21:24
PW: Ano już J się domyślił, i podał rozwiązanie.
20 paź 21:26
Mikołaj Liphardt: Założenia mam, ale w zeszycie. Nie wiem czy jest sens je tu przepisywać. Chyba że coś źle
zrozumiałem...
Ja wiem, że y2=x4, stąd też mam to, co napisałem niżej, tj.
log4x + logx44=1
Próbowałem to zrobić w taki sposób:
1) Spierwiastkowałem podstawę i liczbę logarytmowaną drugiego logarytmu,tj. logx44 i teraz
mam logx22
2) Korzystając z twierdzenia o zamianie podstaw logarytmów zamieniłem log4x na
logxxlogx4, co dało mi 1logx4
3) Pomnożyłem obustronnie przez logx4 i po powyciąganiu wszystkiego przed nawias wyszło mi
4(logx22)2 = logx4−x
Nie wiem co dalej z tym zrobić. Nie prosze o rozwiązanie mi tego zadania, jak się mogło wydać z
początku, ale o małą podpowiedź co zrobić z tym co mi wyszło.
20 paź 21:50
PW: Z
y
2 = x
4
przy tych założeniach wynika
y = x
2
i po obliczeniu logarytmu z obu stron
log
4y = 2log
4x
− po podstawieniu tego do pierwszego równania chyba rachunki będą łatwiejsze.
20 paź 22:05
Mikołaj Liphardt: Wyszło, ślicznie dziękuję

Mam rozumieć, że za bardzo zagmatwałem z tymi swoimi obliczeniami, tak?
20 paź 22:38
PW: Tak, przyznaję bez bicia, że nawet nie miałem zapału, żeby to weryfikować. Raczej jeżeli tak
rozwiązanie się gmatwa, to trzeba szukać innego pomysłu. Matematyka nauką ludzi leniwych.
20 paź 22:44
pigor: ... o

tak, tak święta prawda ... , sam do
nich się zaliczam i ...

właśnie dlatego ją tak lubię ...
20 paź 22:58