matematykaszkolna.pl
Obliczyć układ równań z logarytmem Mikołaj Liphardt: Te dwa to jest układ równań, nie wiem jak to złapać w klamrę... log4x + logy2 = 1 2log2y = x4 Robiłem to zadanie, ale wyszło mi log4x + logx44=1 i nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić
20 paź 21:15
J : Założenia... potem .....z drugiego : y2 = x4
20 paź 21:18
PW: Układ równań można zapisać jako koniunkcję f(x) = 1 ⋀ g(x) = x4 emotka Czy w drugim równaniu lewa strona to 2u, gdzie u = log2 y ?
20 paź 21:24
PW: Ano już J się domyślił, i podał rozwiązanie.
20 paź 21:26
Mikołaj Liphardt: Założenia mam, ale w zeszycie. Nie wiem czy jest sens je tu przepisywać. Chyba że coś źle zrozumiałem... Ja wiem, że y2=x4, stąd też mam to, co napisałem niżej, tj. log4x + logx44=1 Próbowałem to zrobić w taki sposób: 1) Spierwiastkowałem podstawę i liczbę logarytmowaną drugiego logarytmu,tj. logx44 i teraz mam logx22 2) Korzystając z twierdzenia o zamianie podstaw logarytmów zamieniłem log4x na logxxlogx4, co dało mi 1logx4 3) Pomnożyłem obustronnie przez logx4 i po powyciąganiu wszystkiego przed nawias wyszło mi 4(logx22)2 = logx4−x Nie wiem co dalej z tym zrobić. Nie prosze o rozwiązanie mi tego zadania, jak się mogło wydać z początku, ale o małą podpowiedź co zrobić z tym co mi wyszło.
20 paź 21:50
PW: Z y2 = x4 przy tych założeniach wynika y = x2 i po obliczeniu logarytmu z obu stron log4y = 2log4x
 1 
log4x =

log4y
 2 
− po podstawieniu tego do pierwszego równania chyba rachunki będą łatwiejsze.
20 paź 22:05
Mikołaj Liphardt: Wyszło, ślicznie dziękuję emotka Mam rozumieć, że za bardzo zagmatwałem z tymi swoimi obliczeniami, tak?
20 paź 22:38
PW: Tak, przyznaję bez bicia, że nawet nie miałem zapału, żeby to weryfikować. Raczej jeżeli tak rozwiązanie się gmatwa, to trzeba szukać innego pomysłu. Matematyka nauką ludzi leniwych.
20 paź 22:44
pigor: ... o tak, tak święta prawda ... , sam do nich się zaliczam i ... emotka właśnie dlatego ją tak lubię ...emotka
20 paź 22:58