rownanie
loll: logx8−log4x8=log2x16
20 paź 21:12
J :
Założenia.. potem zamień wszystko na log o podstawie x ..
20 paź 21:14
loll: To wiem , ale mam problem z wynikiem.
20 paź 21:16
J :
.... dawaj rachunki...
20 paź 21:19
loll: | | logx8 | | logx16 | |
logx8− |
| = |
| |
| | logx4x | | logx2x | |
| logx8(logx4x−1) | | logx16 | |
| = |
| |
| logx4x | | logx2x | |
no i dalej mam problem
20 paź 21:26
loll: ma ktos pomysl
20 paź 22:17
Klik:
3log
x2 − 3log
4x2 = 4log
2x2
| 3 | | 3 | | 4 | |
| − |
| = |
| |
| log2x | | log24 + log2x | | log22 + log2x | |
20 paź 22:43
loll: dzieki , juz sobie poradzilem
20 paź 22:43
Eta:
| | 1 | | 1 | |
x>0 i x≠1 i x≠ |
| i x≠ |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
logx8= |
| = |
| = |
| |
| | log8x | | | | log2x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
log4x8= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log84x | | log84+log8x | | | | 2+log2x | |
| | 1 | | 4 | |
log2x16= |
| 2x}= .............. = |
| |
| | log16 | | 1+log2x | |
log
2x=t
i działaj dalej ................
20 paź 22:45