granice wielu zmiennych
mto:
pierwsze co robię to zamiana na współrzędne biegunowe
x=rcosθ
y=rsinθ
| | r2cos2θ | | cos2θ | |
Limr−>0 |
| = ⬠już nie zależy od r⬡ = |
| = |
| | r2cos2θ+r2sin2θ | | cos2θ+sin2θ | |
| | cos2θ | |
|
| = cos2θ ale granica nie istnieje bo wartość zależy od wyboru kąta θ |
| | 1 | |
dobrze, dobrze ?
20 paź 20:42
mto: niechże ktoś zerknie

bo jestem w niepewności utrzymany przez zwątpienie
20 paź 21:31
Godzio :
Ja to robiłem zawsze tak:
| | 1 | |
xn = 0, yn = |
| granica przy n → ∞ jest 0 |
| | n | |
| | 1 | | 1 | |
xn = yn = |
| granica przy n →∞ jest |
| |
| | n | | 2 | |
stąd granica nie istnieje.
20 paź 21:33
mto: czyli skoro one − x,y − mają dążyć do 0 przyjmujesz mniej więcej 1/n czyli ciąg zbieżny do
zera tak ? i przykładowo sprawdzasz ? a ta metoda współrzędnych biegunowych jest zła ?
20 paź 22:12