Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)
FHA: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x) = log
3(8−x
2)
D = <1,2>
1. Funkcja rosnąca
2. Muszę znaleźć najmniejsza wartość (−x
2+8) w przedziale ... dobrze mówie
20 paź 20:20
J :
Założenie: 8 − x2 > 0
..tak.
20 paź 20:22
FHA: hmm..
wyliczyłem p = 0, więc nie należy do przedziału
20 paź 20:24
J : ...co to jest p ?
20 paź 20:26
FHA: No to obliczam na krańcach
x= −7
x = −4 // najmniejsza
dobrze robię?
20 paź 20:28
FHA: p inaczej xw(wierzchołek)
20 paź 20:28
5-latek: J pewnie wspolrzedna xw wierzcholka .
Zle −7<−4
20 paź 20:32
J :
ile to jest: −4 + 8 = ...?
20 paź 20:33
FHA: 
, no to przyjmujemy:
x = 7
x = 4 − bierzemy 4

i co z tym dalej?
20 paź 20:37
5-latek: Jesli ja wyznaczyles to koniec zadania .
W tym poscie z nierownosciami napisalem CI do rozwiazania 3 nierownosci o ktore prosiles
20 paź 20:39
FHA: w odp/ log3 7
20 paź 20:41
J :
liczba logarytmowana musi być dodatnia .....wartość funkcji będzie tym mniejsza, im −x2 +8
będzie bliskie zeru ... więć funkcja nie ma najmniejszej wartości...
20 paź 20:43
FHA: Skąd taka odpowiedź?
20 paź 20:43
5-latek: To sprawdz jeszce raz tresc zadania
20 paź 20:44
FHA: hmm. J powoli zaczynam to rozumieć więc bierzemy maksymalna wartość w tym przypadku 7
20 paź 20:45
J :
..... skołowało mnie...., ale uważam,że najmniejsza wartość tej funkcji to: log34
20 paź 20:48
FHA: odp z tyłu log
3 7, więc?
20 paź 20:50
J :
funkcja log3b osiągnie wartość minimalną,gdy b będzie najmniejsze ..tutaj bmin = 8 −22 = 4
20 paź 20:50
J :
.... a może pytanie było o największą wartość ... wtedy log
37 − maksimum..
20 paź 20:52
FHA: masakra... największą
20 paź 20:54
FHA: ja już czytat nie umiem
20 paź 20:54
FHA: dziękuje slicznie
20 paź 20:55
J :
..... no to mnie uspokoiłeś...
20 paź 20:55
5-latek: Dlatego 0 20:44 kazalem sprawdzic tresc zadania
20 paź 20:56
FHA: Największa: log
3 7
Najmniejsza: log
3 4
wszystko jasne, dziękuje
5−latek oraz J
20 paź 20:57