rozwiąż nierówność
aaa: rozwiąż nierówność
|3x − 5| < |x + 9|
20 paź 20:07
Metis:

|3x − 5| < |x + 9| / − |x + 9|
|3x − 5| − |x + 9| < 0
3x−5=0
3x=5
x+9=0
x=−9
1) x∊(−
∞,−9)
Nierówność przyjmuje postać:
−3x+5+x+9 <0
−3x+x <−5−9
−2x <−14 /:(−2)
x>7
Nie ma rozwiązania.
Nierówność przyjmuje postać:
−3x + 5− x − 9 < 0
−3x−x <−5+9
−4x <4 /(−4)
x>−1
Nierówność przyjmuje postać:
3x − 5 − x − 9< 0
3x−x <5+9
2x<14/2
x<7
Ostateczna odpowiedź:
−1<x<7
x∊(−1,7)
21 paź 13:07
pigor: ..., lub np. tak :
|3x−5|< |x+9| ⇔ |3x−5|
2< |x+9|
2 ⇔ (3x−5)
2−(x+9)
2< 0 ⇔
⇔ (3x−5−x−9)(3x−5+x+9)< 0 ⇔ (2x−14)(4x+4)< 0 /:2*4 ⇔
⇔ (x−7)(x+1)< 0 ⇔
−1< x < 7 ⇔
x∊(−1; 7) ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21 paź 13:28
akademik:
Przecież
Metis wszystko to można zapisać krócej, te wszystkie drobne kroczki i nie
wykonywanie od razu prostych działań są może uzasadnione na poziomie poniżej szkoły
średniej, ale w szkole średniej mamy już za sobą wiele lat obcowania z rachunkami i nie wypada
pisać np.: 3x − x< 5 + 9, trzeba raczej zapisać 2x < 14 ⇒ x < 7. Potem z takimi nawykami
pojawia się na uczelni absolwent szkoły średniej i się ośmiesza.
21 paź 13:34
Metis: Nudziło mi się wiec co mi tam
21 paź 13:56
Kacper:
Ośmieszają to się wszyscy co przychodzą do LO nie umiejąc dodawać i odejmować.
21 paź 15:16
5-latek: Święta prawda .
Ja tez tak liczę . Ale przynajmniej wiem co liczę .
21 paź 15:19