dzielenie wielomianów przez dwumian
Adrian: Witam.
Mam problem z tym przykładem :
| | 5 | |
(x3 − (a − 1 )x2 −ax + 2a +1 ) : (x −0,5) i mam sprawdzić czy jest on równy |
| a + |
| | 4 | |
Mam problem gdy dochodzę do momentu, gdy od −ax muszę odjąć −(0,5a+0,25)x
20 paź 19:23
Adrian: Dobra już wiem jak to zrobić nalezy wykorzystać wzór, że x=b
20 paź 20:12
Adrian: ale mam za to inne pytanie :
V(x) = 6x3 + 5x2 − 17x − 6 jest podzielny przez dwumiany : x+2 i 3x+1, i żeby był podzielny
przez ax − 3 to a musi być równe :
a ) 1 b) −1 c)−2 d)2
I czy jest jakiś sposób/metoda by to wyliczyć.
Czy tylko podstawianie każdej liczby pod a i sprawdzanie czy wielomian jest podzielny przez
dwumian ?
21 paź 08:58
===:
...pomyśl ...
21 paź 09:00
===:
(x+2)(3x+1)(ax−3)=6x3...
21 paź 09:01
Adrian: No teraz wyszło, tylko do takiego wniosku bym sam nie doszedł..
Ale dzięki
21 paź 09:18