Pomocy z równianiem
Tomek: Pomocy zrobi mi ktoś takie coś ?
W książce wyniki :
x=−2−
√6
lub
x=−2+
√6
20 paź 18:55
jakubs: x≠0
x
2+2x=2−2x
x
2+4x−2=0
dalej chyba sobie poradzisz
20 paź 18:58
Eta:
x≠0
x
2+2x=2−2x ⇒x
2+4x−2=0 Δ=24,
√Δ=2
√6
| | −4+2√6 | |
x= |
| = −2+√6 lub x= ........ =−2−√6 |
| | 2 | |
20 paź 18:59
Tomek: mam problem z tym pierwiastkiem w działaniu √24
20 paź 19:02
Tomek: dziękuję!
20 paź 19:02
Tomek: w x 1 jak skracam 2 z −4 lub z 2 przy pierwiastku to nie daje mi wyniku −2+√6? co robie źle?
20 paź 19:12
mat: Nie możesz tam skracać bo masz dodawanie lub odejmowanie.
20 paź 19:15
Tomek: to jak zapisać równanie co zrobić żeby wyszedł wynik nie wiem skąd on?
20 paź 19:16
5-latek: da CI bo prawo dzialan na liczbach R jest takie
Tu zastosuj to 1 z plusem
licz a=−4 b= 2
√6 c=2
20 paź 19:18
Tomek: ogarnął dzięki!
20 paź 19:19