p. całkowite
Blue: Bardzo prosiłabym o sprawdzenie mi tych zadań, do których nie mam odpowiedzi i nie wiem, czy
mam dobre wyniki

zad1.
a) Fabryka współpracuje z dwoma kooperantami dostarczającymi śruby. Od I kooperanta pochodzi
40% śrub, od II – 60%. Wady ma 0,2% śrub dostarczonych przez I kooperanta i o,1% −
dostarczonych przez II. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana śruba jest wadliwa.
Przedstaw w postaci drzewa ilustrację graficzną wszystkich możliwych wyników doświadczenia.
b) Fabryka kupuje 40% potrzebnych części od kooperanta A, 35%− od kooperanta B i 25% − od
kooperanta C. Wady ma 1 % części dostarczonych przez kooperanta A, 2%− dostarczonych przez
kooperanta B i 4% − dostarczonych przez kooperanta C. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
wybrana losowo część jest wadliwa.
a) P= 0,0014
b) P=0,021
20 paź 18:28
Blue: Jest tu kto?
20 paź 19:56
Saizou : a po co drzewko skoro to jest zadanko na prawdopodobieństwo całkowite

P(A)=0,4*0,02+0,6*0,01=0,014
20 paź 19:58
Saizou :
analogicznie 2 zadanko
P(B)=0,4*0,01+0,35*0,02+0,25*0,04=....
20 paź 20:00
Blue: Saizou tak właśnie mam

A wynik się nie zgadza?
20 paź 20:25
Saizou : może jest gdzieś rachunkowy błąd
20 paź 20:26
Blue: ale Saizou czy Ty w tym 1 na pewno masz dobrze

dlaczego * 0,02

jest 0,2%, więc chyba
powinno być 0,002
20 paź 20:28
Saizou : fakt, po prostu źle zamieniłem, bo jak się za szybko robi to się diabeł cieszy
20 paź 20:29
Blue: Czyli wszyściutko mam dobrze ^^ Dziękuję
20 paź 20:29