aa
force: Styczna do wykresu funkcji f(x)=x3−6x2+12x−4 w punkcie A przecina ten wykres w punkcie B
(0,−4) różnym od A.Wyznacz punkt A
20 paź 18:20
force: ?
20 paź 18:27
force: moze ktos wytłumac
20 paź 18:37
force:
20 paź 18:40
20 paź 18:49
===:
20 paź 19:03
force: to wiem ale jak równanie ułożyć i za co podstawić aby punkt A obliczyć ?
20 paź 19:13
===:
przez punkt B piszesz równanie pęku prostych
y+4=ax ⇒ y=ax−4
Prosta ta ma mieć jeden punkt wspólny z wykresem funkcji ... prócz punktu B
20 paź 19:13
force: hmm dalej nie wiem jak ten A wyliczyć
20 paź 19:20
===:
x
3−6x
2+12x−4=ax−4
x
3−6x
2+x(12−a)=0
x(x
2−6x+12−a)=0
x=0 to współrzędna punktu B a z x
2−6x+12−a=0 masz otrzymać jeden pierwiastek
czyli Δ=0
36−4(12−a)=0 ⇒ −12+4a=0 ⇒ a=3
dalej dla Ciebie −
20 paź 19:26