prawdopodobieństwo całkowite
Blue: Cztery maszyny M1, M2, M3 i M4 produkują żarówki. Maszyny M1, M2 i M3 wyprudukowały taką samą
liczbę żarówek, maszyna M4 − dwa razy więcej niż każda z pozostałych. M1 i M2 produkują po 2%
wadliwych żarówek, M3 i M4 po 4%. Wszystkie wytworzone żarówki znajdują się w magazynie.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybarana z magazynu żarówka jest wadliwa, jeśli nie
została wyprodukowana przez maszynę M1.
Robiłam to tak : P= 0,2*0,02+0,2*0,04+0.4*0,04 = 0,028
w odpowiedzi mam : 0,035... Dlaczego tak

?
20 paź 17:44
Blue: 
20 paź 18:30
Blue: muszę jeszcze odjąć te wadliwe z M1 czy jak?
20 paź 18:33
Blue: I am waiting....
20 paź 20:30
Kacper:
I am busy.
20 paź 20:33
Blue: I am disappointed

I don't know how to solve it , help me , pelaseee
20 paź 20:39
Saizou :
x=M1=M2=M3
2x=M4
5x=100%
x=20%
P(A)=0,2•0,02+0,2•0,02+0,2•0,04+0,4•0,04=
20 paź 20:39
Blue: please*

20 paź 20:39
Blue: Saizou , tak mam

ale najwyraźniej coś jest źle
20 paź 20:40
Saizou : U ciebie widzę tylko 3 składniki xd
20 paź 20:41
Blue: ale chwilka dlaczego Ty liczysz 0,02*0,2 skoro nie wliczamy żarówek wyprodukowanych przez
maszynę m1?
20 paź 20:42
Blue: Ale Saizou z tego, co podałeś wychodzi 0,032, a to jest ŹLE
20 paź 20:43
Saizou : już wiem, bo się dodaje tylko warunek o byciu żarówek z M1 a nie o prawdobodobieństwie
20 paź 20:45
Blue: czyli jak to będzie, bo już nie ogarniam?
20 paź 20:46
Saizou : a to jednak nie tak jak myślałem
20 paź 20:50
Blue: bo gdyby było tak, jak napisałeś przed chwilą, to moje pierwsze roz. chyba byłoby dobre
20 paź 20:52
Blue: Mila, Kacper może pomożecie, jak już przestaniecie być busy


Proszę
20 paź 21:34
loll: Zauważ , że m1 wyrzucamy z losowania.
20 paź 21:40
loll: P=1/2*0,04+1/4*0,04+1/4*0,02
20 paź 21:43
Mila:
Myślę.
20 paź 22:04
Saizou : a moze komuś się palec omsknął na 5 zamiast na 2 w końcu na numerycznej 5 i 2 są blisko siebie
20 paź 22:06
Blue: Czyli sądzicie, że odp. jest zła?
20 paź 22:53
Mila:
Może treść podana inaczej.
20 paź 23:01
Buuu:
loll ma dobrze, M1 odpada

U ciebie,
Blue całość wyprodukowanych żarówek to:
0,2+0,2+0,4 = 0,8, a powinno być 1.
20 paź 23:09
Buuu: Tzn całość liczonych żarówek.
A więc:
P = 0,25*0,02 + 0,5*0,02 + 0,5*0,04 =0,035
20 paź 23:11
20 paź 23:14
Blue: Czyli mam rozumieć, że to M1 tak jakby całkowicie odrzucamy , tak?

Tyu, zauważ, że końcówka jest inna
21 paź 16:58
Kacper:
Tam jest inne polecenie.
21 paź 17:05
Blue: Kacper mówisz do tyu?
21 paź 18:34