Granica niewłaściwa funkcji
misiak: Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w tych dwóch podpunktach? W odpowiedzi zarówno w e) jak i f)
mam odpowiedź, że x dąży do −nieskończoności i trochę nie rozumiem czemu w f się tak dzieje.
Z góry dziękuję za pomoc.

e)
x→+
∞
f)
x→−
∞
20 paź 17:23
Hurwitz: W drugim przypadku:
√x2−x+3=
√x2(1−1/x+3/x2)=|x|
√1−1/x+3/x2 = −x
√1−1/x+3/x2
Może tego minusa przed x gubisz?
| | 2x | | 2 | |
Reszta, tj. |
| → |
| , |
| | 4−5x | | −5 | |
stąd całość zmierza do −
∞
20 paź 17:30
misiak: Tzn rozumiem to tak jak mi się wydawało że być powinno na lekcji, czyli licznik dąży do −∞ oraz
mianownik ma minusa, bo jak wyciągniemy x to w mianowniku będzie (4x−5) czyli − z
licznika przez − z mianownika daje plus.
20 paź 17:44