Roziwąż równanie
anja: √13−4√3+
√4(7−4√3)=3 nie mam pojęcia jak to ugryźć

proszę o pomoc
20 paź 17:15
J :
.. w drugim nawiasie chyba jest: 7 − 2√3 ... ?
20 paź 17:17
anja: niestety nie
20 paź 17:25
mat: √(1−2*√3)2+√(4−2*√3)2 Dalej umiesz?
20 paź 18:14
anja: tak, dziękuję

a możesz może zdradzić sposób jak na to wpadłeś ? Bo wiedziałam ze wzór
skróconego mnożenia do 2 potęgi ale jakoś nie umiałam dobrać liczb
20 paź 18:21
Kacper:
np.
13−4√3=(a−b)2
13−4√3=a2−2ab+b2
a2+b2=13
2ab=4√3
Rozwiązujesz układ równań jeśli nie widzisz.
20 paź 18:23
mat: Mogę

Podstaw sobie 2ab=4
√3 i a
2+b
2=13 i pierwsze to z 2 ab najpierw podziel przez 2 a
potem masz kilka kombinacji np a=2
√3 b=1 itp i musisz podstawić do 2 równania a
2 ....
Jeśli wyjdzie więc masz a i b
20 paź 18:24
anja: dziekuje

mam nadzieje ze zrozumialam i nastepnym razem jakos sama znajde te liczby
20 paź 21:49