Zadanie na dowodzenie
EMPE: Uzasadnij, że liczba:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
M = |
| + |
| + ... + |
| jest liczbą całkowitą. |
| | √1+√4 | | √4+√7 | | √97+√100 | |
20 paź 16:49
5-latek: | | a | | a | | a | |
Skorzystaj z tego ze |
| = |
| − |
| |
| | b+c | | b | | c | |
20 paź 16:52
ICSP: ?
20 paź 17:16
5-latek: A co zle napisalem ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Mialo byc |
| = |
| − |
| |
| | √1+√4 | | √1 | | √4 | |
Chyba chodzilo o ta jedynke (bo nie moze byc dowolna liczba tak ?
20 paź 18:04
ICSP: √1 = 1
√4 = 2
Podstaw.
20 paź 18:07
5-latek: No nie bedzie to samo
To w takim razie nie wiem
20 paź 18:18
ICSP:
.
.
.
| 1 | | √100 − √97 | |
| = |
| |
| √100 + √97 | | 3 | |
Odp 3.
20 paź 18:23
Kacper:
Fajne zadanko
20 paź 18:24
5-latek: Juz wiem

Usuwanie niewymiernosci z mianownika dzieki
20 paź 18:27