matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to zrobić ?
AQWE:
log
3
(x+2) + log
3
(x−1) = 1
20 paź 16:06
J :
Założenia: x+2 > 0 oraz x −1 > 0 ... ⇔ log
3
[(x+2)(x−1)] = log
3
3 ⇔ (x+2)(x−1) = 3 .... i licz dalej..
20 paź 16:10