Pomocy
damien: Funkcja f jest funkcja liniową, spełniającą warunek f(2x−3)=6x+1, wyznacz wzór funkcji f.
I od razu drugie zadanko: __
Prosta l:x−2y+5=0 jest symetralną AB, gdzie A=(−3,6). Wyznacz współrzędne punktu B.
20 paź 15:38
J :
1) szukana prosta: y = ax + b ... z warunków zadania: 6x + 1 = a(2x−3) + b = 2ax − 3a + b
.... porównujemy współczynniki: 2a = 6 ⇔ a = 3 oraz −3a +b = 1
⇔ −9 + b = 1 ⇔ b =10
zatem : y = 3x +10
20 paź 15:46
J :
2) − prosta prostopadła do danej ma równanie: y = −2x + b i przechodzi przez punkt A(−3,6)
stąd obliczysz b
− potem układ równań tych dwóch prostych i obliczysz środek odcinka AB
− znając współrzędne środka i końca odcinka AB wyznaczysz współrzedne punktu B
20 paź 15:56