aaaa
asda: mam trójkąt o bokach długości 2−√3, √2+1, 3
i muszę odpowiedzieć na pytanie czy istnieje i jeśli tak to czy jest on ostrokątny,
rozwartokątny itp.
Pomoże ktoś jak się do tego zabrać ?
20 paź 15:16
FizykaTV:

z czarnej, czerwonej i zielonej kreski nie wyjdzie trójkąt (nawet jak ziel i czerw) położymy
pod mniejszym kątem. Stąd wniosek:
Istnieje trójkąt tylko wtedy, gdy suma najkrótszego i średniego boku jest większa niż długość
najdłuższego boku
najpierw ogarnijmy który bok to który
√2=1,41.....
√3=1,73.... stąd
2−
√3=0,27......
√2+1=2,14....... 3
dodamy do siebie najkrótszy bok ze średnim:
2−
√3+
√2+1=2,41..... czyli jak rysunek pierwszy z góry
=============================================
Najlepszy kanał dydaktyczny matma i fizyka
http://youtube.com/FizykaTV
89 zadań z fizyki z rozwiązaniami na przykładzie roweru
20 paź 15:22
asda: dzięki
20 paź 15:25
5-latek: A teraz jeszce zajrzyj do ksiazki i zobacz jaki musi byc spelniony warunek aby trojkat byl
ostrokatny
I napisz czy on jest taki
20 paź 15:28