Określ monotoniczność ciągu geometrycznego..
Damian: Czy mógłby ktoś rozwiązać ten przykład dokładnie rozpisując..
Określ monotoniczność ciągu..
an= 7nn!
20 paź 14:41
J :
| | an+1 | | 7(n+1) | | n! | | 7(n+1) | | 1 | |
|
| = |
| * |
| = |
| = |
| > 0 |
| | an | | (n+1)! | | 7n | | 7n(n+1) | | n | |
dla każdego n , czyli: ..ciąg rosnący.
20 paź 14:47
Kacper:
Badamy iloraz
Ciąg jest nierosnący.
20 paź 14:49
J :
.... oczywiście , nierosnący ...
20 paź 14:54
Kacper:
Przydałaby się opcja edycji, żeby móc czasem poprawić to co się napiszę
20 paź 14:55
Damian: PRzepraszam pomyłka w liczniku powinno być 7n
20 paź 16:13
J :
| | 7n+1 | | n! | | 7 | |
= |
| * |
| = |
| .... ciąg nie jest monotoniczny .. |
| | (n+1)! | | 7n | | n+1 | |
20 paź 16:22