pochodna
olusia : a jak mam obliczyć pochodne pierwszego i drugie rzędu z funkcji: f(p, I) =I1−p2
20 paź 14:34
J :
.... trzecie zadanie z pochodnych cząstkowych ... i dalej nic sama ... ?
..... jak liczysz pochodną po l , to p traktujesz jako wartośc stałą ... i odwrotnie ...
20 paź 14:36
olusia : czyli f'p= I(1+p2)+I2p / (1+p2)2 ?
20 paź 14:40
J :
| | 1 | |
...nie ... f'p = l * ( |
| )' ... i stosujesz wzór na pochodną ilorazu... |
| | 1−p2 | |
20 paź 14:49
olusia : I*(−1+p2) / (1−p2)2 ?
20 paź 14:56
J :
| | 1 | | 0*(1−p2) − 1*(−2p) | | 2p | |
( |
| )' = |
| = |
| |
| | 1−p2 | | (1−p2)2 | | (1−p2)2 | |
20 paź 15:01