Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(-2,3), B(-2,2), C(2,0).
Cersei: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,3), B(−2,2), C(2,0). Wyznacz:
a) równania ogólne prostych zawierających boki tego trójkąta
b) długości wysokości tego trójkąta
20 paź 14:04
J :
nie potrafisz napisać równania prostej przechodzącej przez dwa punkty ..?
20 paź 14:11
FizykaTV: a)
równanie każdej prostej to ogólnie: y=ax+b
boki trójkąta tworzą odcinki AB, BC i CA
dla każdego odcinka stwórz układ równań, gdzie pod wzór y=ax+b podstawisz
raz współrzędne jednego punktu, a raz drugiego tworzących dany odcinek
r−nie prostej AB,
A(−2,3) czyli podstawiam x=−2, y=3: zamiast y=ax+b otrzymam: 3=−2a+b
B(−2,2) czyli podstawiam x=−2, y=2: zamiast y=ax+b otrzymam: 2=−2a+b
układ równań:
| ⎧ | 3=−2a+b | |
| ⎩ | 2=−2a+b | układ sprzeczny więc lepiej z rysunku widać, że równanie to x=−2
|
r−nie prostej BC
układ równań:
| ⎧ | 2=−2a+b | |
| ⎩ | 0=2a+b | stąd b=1, a=−1/2 a równanie prostej BC to y=−12x+1
|
r−nie prostej CA
układ równań:
| ⎧ | 3=−2a+b | |
| ⎩ | 0=2a+b | stąd b=1,5; a=−3/4 a równanie prostej BC to y=−34x+32
|
b)
wyznaczenie wysokości do boku BC:
znając równanie boku BC wyznaczasz do niego prostą prostopadłą przechodzącą przez wierzchołek
A, a następnie punkt przecięcia prostych. Następnie ze wzoru na odległość między punktami
liczysz odległość wyznaczonego punktu od wierzchołka A
i tak 3 razy

geometrię analityczną tłumaczę w filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=UEI8k1FPEqA
=============================================
Najlepszy kanał dydaktyczny matma i fizyka
http://youtube.com/FizykaTV
89 zadań z fizyki z rozwiązaniami na przykładzie roweru
20 paź 14:25
J :
b) ... a po co tak komplikować ... wystarczy wyznaczyć odległość punktu A od pr.BC
i cyklicznie...
20 paź 14:30
5-latek:

To jest juz z twojej strony
lenistwo w czystej postaci
Zeby nie zobaczyc w ksiazce jaki jest wzor na rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty
Ale co najwazniejsze to zeby nie zrobic rysunku i podac dlugosc wysokosci tego trojkata (sa 3
wysokosci
20 paź 15:00