wielomiany
gad: Zbiór Z jest zbiorem wartości funkcji w(x) = 2x4 +x3 + 4x +6. Ustal, czy 4 należy do Z.
zrobilem to zadanie ostatecznie (x3+2)(2x+1)
w odpowiedziach jest tylko − 1/2 dlaczego nie uwzglednili x= −3√2
20 paź 14:00
J :
pytanie jest , czy liczba 4 należy do Z , odpowiedź : tak , bo np. W(−1/2) = 4 .....
nie pytano dla jakich x , W(x) = 4 .... i stąd może brak w odp. drugiego x.
20 paź 14:09
gad: ok dzieki
20 paź 14:10
5-latek: Albo ja tego zadania nie rozumiem albo to jest glupie zadanie
Przeciez zbiorem wartosci tej funkcji jak kazdej funkcji wielomianowej jest zbior liczb R .
Ustal czy 4 nalezy do Z . No przeciez ze nalezy do zbioru wartosci tej funkcji
A jesli juz sie tak pyta to moze nalezalo podac jaki ten zbior Z jest .
20 paź 15:23
Hurwitz: Zbiór wartości podanych przez Ciebie funkcji jest zawarty w R, ale nie musi całego R wypełniać.
20 paź 17:15