Dziedzina
ICSP: Dwie dziedziny do określenia :
1. f(x) =
√cosx2
2. f(x) = log(cos(logx))
20 paź 13:06
J :
| | π | | π | |
2) ...próbowałbym tak: cos(logx) > 0 ⇔ − |
| + 2kπ < logx < |
| + 2kπ ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
⇔ 10− |
| + 2kπ < x < 10 |
| + 2kπ ....  |
| | 2 | | 2 | |
20 paź 13:22
J :
... ostatnia linijka, to oczywiście potega 10
20 paź 13:23
Godzio : 1.
cosx
2 ≥ 0
| | π | | π | |
wiemy, że cos(t) ≥ 0 ma rozwiązanie: t ∊ [− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ], k ∊ Z więc |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x2 ∊ [− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ] czyli |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x2 ≥ − |
| + 2kπ i x2 ≤ |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
Dla k ≤ −1 mamy sprzeczną jedną z nierówności
Dla k = 0
| | π | | π | | π | | π | |
x2 ≥ − |
| i x2 ≤ |
| ⇒ x ∊ [ − |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dla k ≥ 1
(x ≥
√− π/2 + 2kπ lub x ≤ −
√− π/2 + 2kπ) i (x ≤
√π/2 + 2kπ i x ≥ −
√π/2 + 2kπ)
Ostatecznie:
| | π | |
x ∊ [ −√π/2 + 2kπ), − √− π/2 + 2kπ)] ∪[ √− π/2 + 2kπ, √π/2 + 2kπ ] ∪ [ − |
| , |
| | 2 | |
20 paź 13:35
Godzio :
Powinno być − √π/2 i √π/2 oczywiście.
20 paź 13:39
ola:
2. też chcesz?
20 paź 14:45
ICSP: Byłbym wdzięczny
20 paź 14:52
Kacper:
2) Oczywiście źle, bo jakim sposobem możemy liczyć logarytm z liczby ujemnej?
20 paź 14:54
Kacper:
ICSP
Na zajęciach takie coś masz?
20 paź 14:55
ICSP: Zestaw powtórzeniowy
20 paź 14:57
J :
... a gdzie ta liczba ujemna ..?
20 paź 14:58
Kacper:
Nie doczytałem o tej potędze liczby 10

Przepraszam
20 paź 15:09
J :
20 paź 15:11
Kacper: Czyli wszystko gra
20 paź 15:11