ciągi
kudłaty: Ratunku, pomocy! Nie wiem jak zrobic zadanie

Cyfry szukanej liczby trzycyfrowej tworzą ciąg geometryczny. Suma kwadratów cyfry jednosci i
cyfry setek wynosi 68. Jeśli od tej liczby odejmiemy 594, to uzyskamy liczbę utworzoną z tych
samych cyfr, ale napisanych w kolejności odwrotnej. Znajdź tę liczbę
13 lis 14:52
Bogdan:
Krok po kroku.
Oznacz długość krótszej przyprostokątnej literką a. Oblicz długość przeciwprostokątnej
i podaj wynik.
13 lis 14:53
Bogdan:
Przepraszam, ten wpis jest do zadania
26184
13 lis 14:55
Aza:

Witam "rodzynka" z
ABBA
13 lis 14:56
Bogdan:
A tutaj jest tak:
Liczba 3−cyfrowa: 100a + 10b + c
Liczby: a, b, c tworzą ciąg geometryczny, z własności tego ciągu mamy: b2 = ac.
Ponadto z warunków zadania zadania otrzymujemy: a2 + c2 = 68
Należy więc rozwiązać układ trzech równań:
1. ba = ac
2. a2 + c2 = 68
3. 100a + 10b + c − 594 = 100c + 10b + a
13 lis 15:00
Bogdan:
Witaj
Azo 
Fajnie być rodzynkiem
13 lis 15:01