logarytmy
justyna: 1.Oblicz:
a) log3 27−log3 1przez 3−2*38 −(w ułamku)
b) log816+1
c) Liczba 5100+3*5101przez 599jest równa − (w ułamku)
20 paź 12:14
J :
| | 3 − 0 | | 3 | |
a) = |
| = |
| = 3−5 |
| | 36 | | 36 | |
20 paź 12:15
J :
| | 1 | | 1 | |
b) = |
| log24 + 1 = 4* |
| log22 + 1 = .... |
| | 3 | | 3 | |
20 paź 12:17
J :
| | 599(5+3*52) | |
c) = |
| = .... |
| | 599 | |
20 paź 12:18
5-latek: Witaj
J 
W zadanu nr 3 bardziej niz wyciaganie przed nawias podoba mi sie skorzystanie z takiego prawa
dzialan na liczach R
| | 5100 | | 3*5101 | |
i bedzie |
| + |
| |
| | 599 | | 599 | |
20 paź 12:22
J :
...Cześć ...

.... rzecz gustu, a o gustach sie nie dyskutuje...

.
w moim zapisie od razu widać "skrót" ..
20 paź 12:25
justyna: dzieki
20 paź 12:27
5-latek: Wiem ze widac natomiast w moim zapisie nalezy zajrzec do ksiazki i zobaczyc co robimy z
wykladnikami poteg jak dzielimy potegi o jednakowych podstawach i to wlasnie moze stanowic
zbyt duzy problem
20 paź 12:29