Rownanie
Foxal:
Rozwiaz rownanie
1,5IyI+2y=−5
20 paź 11:39
PW: Wskazówka: y nie może być dodatnie, bo wtedy lewa strona dodatnia, a prawa ujemna − takich
rozwiązań nie ma. Ograniczyć się do poszukiwania rozwiązań wśród y ujemnych.
20 paź 11:46
J :
⇔ 1,5y + 2y = − 5 i y ≥ 0 lub −1,5y + 2y = − 5 i y < 0
20 paź 11:47
Foxal: ... lub chyba −1,5y−2y=−5 <=> y=10 wiec nie moge zalozyc ze y≥0 "J" sie pomylil.
20 paź 11:50
J :
... a dlaczego zmieniłeś znak przy 2y na − 2y ? .... rozwiązanie: y = − 10 , sprawdź...
20 paź 11:51
Foxal: chociaz nie bo 1,5−2y=−5 jest poprawne ale skoro y jest ujemne to czemu znak przy 2y sie nie
zmienil?
20 paź 11:51
J :
bo IyI = − y , gdy: y < 0 .... przy 2y nic nie majstrujesz...
20 paź 11:53
Foxal: ale skoro wiem ze y jest ujemne to ...+2*(minus cos) zmienia znak z plusa na minus...
20 paź 11:54
PW: J napisał dobrze, rozważył y≥0 (na tym przedziale nie ma rozwiązań, czytaj uważnie i
sprawdź to, czego nie policzył do końca) oraz y<0 (na tym przedziale jest rozwiązanie).
20 paź 11:54
PW: Foxal, popełniasz popularny błąd, wyrażający się w przekonaniu, że jeśli liczba jest
ujemna, to powinien przed nią stać "−".
20 paź 11:56
Foxal: juz rozumiem
20 paź 11:59