Zbadaj monotoniczność ciągu
Jagoda: Zbadaj monotoniczność ciągu
bn=n(n+3)/n2+1
20 paź 11:17
===:
... pochodne znasz?
20 paź 13:04
Hurwitz: Wyznacz bn+1−bn, sprowadź do wspólnego mianownika, poodejmuj to co się odejmie w liczniku i
zastanów się czy licznik ma stały znak, czy nie (mianownik będziesz miała zawsze dodatni).
20 paź 13:55
Hurwitz: | | n2+5n+4 | | n2+3n | |
bn+1−bn= |
| − |
| = |
| | n2+2n+2 | | n2+1 | |
| | (n2+5n+4)(n2+1) − (n2+3n)(n2+2n+2) | |
= |
| = U{−3n2−n |
| | (n2+2n+2)(n2+1) | |
20 paź 17:23
Hurwitz: Pooooszłooo...
| | −3n2−n | |
....= |
| <0 dla n∊N ⇒ ciąg malejący |
| | mianownik | |
20 paź 17:25