równanie trygonometryczne
tosiek: Rozwiąż równanie: tgx=tg(π−x) + 2. Nie wiem jak to zrobić, może jakoś się da ze
wzoru tgx=tgy⇔x=y+kπ i k∊C.
20 paź 00:20
ICSP: przecież tg(π − x) = − tgx // patrz wzory redukcyjne
20 paź 00:25
tosiek: tak wiem, ale w tym samym zadaniu w przykładzie a) robiliśmy to tak:
a) cosx=cos(π−x)
cosx=cosy⇔x=y+2kπ lub x=−y+2kπ
więc x=kπ+π/2
20 paź 00:29
ICSP: dobry sposób, ale tylko wtedy gdy po obydwu stronach masz tą samą funkcję trygonometryczną i
tylko nią. W pierwszym równaniu wszystko psuje 2.
20 paź 00:33
tosiek: aha, no właśnie

Dziękuję bardzo.
20 paź 00:37