Ułamki proste
MaximusREX:
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x4+1 | | x+1 | | x+1 | | x2+1 | |
A(x+1)(x
2+1)+B(x+1)(x
2+1)+C(x+1)
2=1
po podzieleniu przez (x+1)
| | 1 | |
A(x2+1)+B(x2+1)+C(x+1)= |
| |
| | x+1 | |
o po podstawieniu pod x=0 wyszło że C=1
czy to jest dobrze i co dalej zrobić z tym:
| | 1 | |
A(x2+1)+B(x2+1)+(x+1)= |
| |
| | x+1 | |
19 paź 23:41
Mila:
Błąd, bo
(x+1)*(x+1)*(x2+1)=x4+2x3+2x2+2x+1≠x4+1
Możesz tak spróbować rozłożyć mianownik tak:
x4+1=(x2+1)2−2x2=
=(x2+1−√2x)*(x2+1+√2*x)
20 paź 00:00