Nierówność z wartością bezględna
FHA: Wyznacz zbiór A = { x ⊂ R : |x+2| − |2x−8 | < 0
(−
∞,−2)<−2,4)<4,+
∞)
1. −x−2 − (−2x + 8 ) < 10 ............... ⇒ x < 0 | OK
| | 4 | |
2. −x − 2 −2x + 8 < < 10 ................ ⇒ x > − |
| | źle.. |
| | 3 | |
3. x+2 −2x + 8 < 10 ................... ⇒ x > 0 | ok
w odpowiedz jest tak:
co źle zrobilem.. póki co nie koncze zadania
19 paź 22:51
5-latek: dla <−2,4)
|x+2|= x+2 i |2x−8|= −(2x−8)=−2x+8= 8−2x
wiec bedzie x+2−(8−2x)<0 licz dalej
19 paź 22:58
Jolanta: W 2
X+2+2X−8< 10
3X<16
X <16{3
19 paź 22:59
FHA: tylko dlaczego 1. jest + a 2 minus skoro przedział
<−2,4)
19 paź 23:03
FHA: Proszę o wytlumaczenie, dawno mialem z tym styczność
19 paź 23:04
5-latek: Bierzesz jakakolwiel liczbe z tego przedzialu (tylko nie krancowe
np x= 1 to |x+2|= |1+2|= |3|=3 to co w module masz dodatnie wiec opuszcajac wartoscsc
bezwzgledna nie zmieniasz znaku na przeciwny
teraz |2x−8| to |2*1−8|=|−6|=−(−6) =6 to co w module jest ujemne wiec zgodnie z definicja
wartosci bezwzglednej zmieniasz znak na przeciwny opuszczajac wartosc bezwzgledna .
czy juz jest jasne ?
19 paź 23:10
Jolanta: biorę liczbę 0
0+2>0 nie zmieniamy znaków
2*0−8 <0 zmieniamy znaki −(−2x+8) czyli 2x−8
19 paź 23:10
19 paź 23:19
19 paź 23:21
5-latek: Nalezy miec przed oczami zawsze definicje wartosci bezwzglednej
19 paź 23:22
FHA: Tylko 1 problem:
https://www.youtube.com/watch?v=ZwM3WHNx_uk
1.
(−
∞,−2), odczytuje wartosci
1. Zielona funkcja wartosci ujemne |x+2|
2. Czerwona dodatnie |2x−8|
−x −2 −2x + 8 < 10
−3x < 4 ....
co źle robie zgodnie z tym filmem?
19 paź 23:27
Jolanta: przeczytaj co napisałam o 23.10
19 paź 23:30
5-latek: Przeczytaj sobie jeszce raz to co napisalismy god 23:10 i pomysl czy to co jest na filmie
jest OK
19 paź 23:32
FHA: 5 latek, wiem o tej zamianie. Jeżeli ujemne to zmieniamy znaki, jeżeli dodanie to zostawiamy.
Weźmy jego przykład..
|x+1| + |2 − x | = 5
wstawiam x=1
|1+1| = |2| = 2
|2−1| = |1| = 1
tylko zbytnio nie wiem co dalej ma to wspolnego z tym
19 paź 23:36
FHA: chyba juz czaje
19 paź 23:41
5-latek: Ja filmiku nie ogladalem bo nie mam takiej potrzeby
beda takie przedzialy tutaj 1. (−oo, −1) 2<−1,2) 3. <2,oo)
Dla x=1 to rozpatrujemy drugi przedzial
wyszlo to co w module dodatnie wiec nasz rownaie w tym przedziale bedzie wygladac tak
x+1+(2−x)=5
x+1−2+x=5
2x=5+1
2x+6 to x=3 wobec tego ze x=3 nie nalezy do tego przedzialu <−1,2) wiec w tym
przedziale rownanie to nie ma rozwiazania
Teraz napisz jak bedzie to wygladac w dwoch pozostalych przedzialach
MOze najpierw w przedziale (−oo, −1)
19 paź 23:46
FHA: To wracam do początku........
Wyznacz zbiór A = { x ⊂ R : |x+2| − |2x−8 | < 10
(−∞,−2)<−2,4)<4,+∞)
1. x = −3
|−3+2| = |−1| = 1
|−6−8| = |−14| = 14
x+2 −2x +8 < 10
−x < 0
x > 0
2.
x = 1
|1+2| = |3| = 3
|2−8| = |−6| = 6
i wychodzi na to samo....
19 paź 23:48
5-latek: Ja chyba zaraz przez Ciebie popelnie
sepuku 
Wracamy do 1 przedzialu
|x+2| = jak liczbe dostaniesz w module jesli wstawisz np za x=−50 ?
Pisz tutaj
19 paź 23:58
5-latek: |−50+2|=
20 paź 00:03
FHA: |−50+2| = |−48| = 48
20 paź 00:04
5-latek: To jest dobrze ale definicja wartosci bezwzglednej mowi tak
|x|= −x dla x<0
czyli opuszcajac wartosc bezwzgledna zmieniamy znak na przeciwnyWiec majac taki zapis |
|−48| =−(−48)
To wobec tego |x+2|=−(x+2) =−x−2 dla kazdego xsa z tego przedzialu
Teraz napisz to samo dla |2x−8| gdzie x=−50 czyli nasza |2x−8| po opuszcazeniu wartosci
bezwzglednej
Pisz tutaj(zobacz co zrobilem
20 paź 00:14
FHA: ik, juz rozumiem

dz
20 paź 00:14
20 paź 00:15
FHA: więc
1. odpada
2. odpada
3. odpada
wiec rozwiazanie to R?
20 paź 00:23
5-latek: To nie trzeba w sumie zadnych filmikow do tego
|2x−8|= |2*(−50)−8|=|−108| ujemne wiec |2x−8|= −(2x−8)= −2x+8= 8−2x
Wobec tego nasza nierownosc w tym przedziale bedzie wygladac tak
−x−2−(8−2x)<10
−x−2−8+2x<10
x−10<10
x<20
czyli x nalezy (−oo,20) wiec nie caly ten przedzial bedzie rozwiazaniem tej nierownosci
ale tylko (−oo.−2) bo taki rozpatrujemy przedzial
Podobnie liczysz pozostale przedzialy
20 paź 00:25
FHA: 1. odpada
2. odpada
3. odpada
wiec rozwiazanie to R?
20 paź 00:26
5-latek: Zeby tak stweirdzic ze odpada czy nie musisz te x
sy wyliczyc konktertnie
2 przedzial liczymy <−2.4)
|x+2|= x+2 i |2x−8|= −(2x−8)= 8−2x
nasza nierownosc w tym przedziale bedzie wygladac nastepujaco
x+2−(8−2x)<10
x+2−8+2x<10
| | 16 | | 1 | |
3x<16 to x< |
| to x<5 |
| wiec teraz mozemy stwierdzic ze caly przedzial <−2,4) |
| | 3 | | 3 | |
jest rozwiazaniem tej nierownosci ale znowu tylko ten przedzial bierzemy pod uwage
Teraz 3 przedzial <4.oo)
|x+2|= x+2
|2x−8|= 2x−8|
nasza nierownosc w tym przedziale bedzie taka
x+2−2x−8<10
−x<16 to x>−16
Wiec znowu nie caly predzial x nalezy (−16,oo) nalezy do rozwiazania tej nierownosci w tym 3
przedziale tylko przedzial <4,oo)
Wiec teraz mozesz stwierdzic ze rozwiazaniem tej nierownosci jest caly zbior R ale dopiero
teraz
20 paź 00:41
FHA: tak wiem
20 paź 00:42
FHA: dziękuje 5−latek

Niech Ci Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi
20 paź 00:42
5-latek: Dziekuje

Wlasnie mam juz dorosle dwie corki
20 paź 00:44
FHA: Możesz mi zadać inną nierówność tak do przecwiczenia ?
20 paź 00:51
5-latek: Masz takie dwie nierownosci
1. |x+2|+3<4x+7−|x|
2. |4+x|−|x−3|<|2x−1|+x+12
3. Moze tez sprobujesz taka nierownosc rozwiazac (tylko sie jej nie przestrasz
√(2x−4)2−|x|>1
w tej 3 skorzystaj z tego ze √x2= |x|
20 paź 01:04
5-latek: Mozesz wrocic do nich potem (mialem pisac jutro a to juz jest poniedzialek
20 paź 01:05